Beershakes

Det här med att blanda öl med glass stötte jag på första gången på vårens motorcykelresa (som du kan läsa om här) när vi hälsade på krogen de Klomp i Linköping. Vi var alla skeptiska till konceptet, men lätt oss övertalas av den gode Take. Och vad sålda vi blev. Sedan dess har det experimenterats en del med olika kombinationer och till dagens middag fick tre olika kombinationer följa med, alla lika oprövade av mig. Upplägget fick bli så att jag serverar en beershake i taget och gästerna får försöka gissa vad som är i. Jag har lite samma tanke med de här kombinationerna som när jag kombinerar öl med mat, att försöka hitta dels grundsmaker som blandar sig fint och sen aromer som ger känslan av pepparkaka med grönmögelost. Alltså smaker som inte verkar passa ihop och som inte ger liknande upplevelser var för sig, men som tillsammans lyfter till något ännu större.

Beershake #1: Well’s banana bread beer, chokladglass. Samma proportioner av öl och glass som ovan, dvs 1 till 3. Dock kör jag hälften chokladglass och hälften vanilj för att inte få för kraftig chokladsmak.
Vem gillar inte banan och choklad? Jag gör ju vanligtvis inte det, men kombinationen är ändå klassisk och när idén väl slagit rot gick det inte att säga nej. Det här måste bara provas.

Beershake #2: Mikkeller Spontancassis, vaniljglass. Fruktöl och vaniljglass, en klassiker bland beershakes och en smakkombination som nog aldrig ha misslyckats. Jag har dock inte provat just denna och kan tänka att den rätt så rejält syrliga ölen har en viss risk att skära sig mot allt det söta. Det lär visa sig.

Beershake #3: Duvel, vaniljglass, björnbär och basilika. Mixa en flaska Duvel (33cl), en liter vaniljglass av bättre snitt, björnbär efter smak och 7-8 blad basilika. Häll i glas, toppa med vispad grädde och strössel.

Det var helt klart några tveksamma bland gästerna, men visade sig att ingen tyckte att det var äckligt i alla fall. Den första är ju en klassisk kombination och blev just banan och choklad. Det känns fantastiskt att hitta en användning för denna öl. Kombo nummer två blev lite mer svårtillgänglig, med ganska hög syra. Tydliga svarta vinbär och fantastiskt fräscht. Den tredje blev ytterligare mer svårtillgänglig, men också god. Den delade dock församlingen i två med några som tyckte att det blev för mycket.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s