Höstens ölprovningar, del 4 (Alkohol)

Tisdag kväll, ny episod i höstens ölprovningsserie. Den här gången tittar vi närmre på vad alkoholen ger i ölen, genom att ta oss igenom tre olika stilar, med två öl i varje. En med alkoholhalt kring 5% och en kring 10%.

Först ut blev Arboga 5,6, som representant för ljus industrilager. Levererade ungefär det som kan väntas, lite brödighet rätt söt smak som slutar tvärt. Omdömet “stor stark” delades ut.
Som partner hade jag valt några steg upp på Arbogas alkoholtrappa, nämligen Arboga 10,2. Smakade som den tidigare, fast inbäddat i ett moln av etanol. Inte särskilt gott egentligen någonstans och alkoholen var väldigt tydlig. (Som parentes kan nämnas att vi fick lära oss att Arboga betyder samma sak som Jokkmokk, nämligen Å-krök.)

Nästa stil ut var Stout/Porter, där den svagare representanten fick vara klassiska Fuller’s London Porter på 5,4%, som levererar precis det den ska. En del rostade toner, kaffe och choklad.
Dess kraftigare kompis fick bli en något modernare och mer amerikansk Great Divide Yeti Imperial Stout på 9,5%. Becksvart i färgen, nästan ingen kolsyra och tung i smaken. Massivt med bränt, på gränsen till syrlig beska, kaffe, mörk choklad, och sot. Alkoholen väl dold.

Sista stilen fick bli halvmörkt belgiskt, där det var svårt att hitta någon bra representant i den lägre alkoholhalen, då de gärna börjar från dryga 6%. Tillslut bestämde jag mig för att åka till Gotland och Wisby Klosteröl på 5% jämnt. Den gav jästighet, torkad frukt och en del brödighet. Lite tunn, men ändock god.
Som kompis blev det en personlig favorit i from av Gulden Draak på 10,5%. Lika snygg som jag minns den. Massor av torkad frukt, portvin och jästighet. Och alkoholen gömd till oigenkännlighet. Smakar inte mer sprit än valfri 3,5:a.

Summeringen blev en intressant kväll, där flera gäster fick testa saker de inte smakat förut. Det blev också tydligt att spritigheten kommer fram olika mycket i olika stilar, där mängden andra smaker blir avgörande. Precis som med andra smakbärare i andra sammanhang, de hjälper helheten tills det trillar över en gräns och snabbt bli bara för mycket.

This entry was posted in Okategoriserade, Provning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s