Höstens ölprovningar, del 2 (Humle)

Ikväll var det så dags för del 2 i höstens ölprovningsserie. Temat för kvällen fick bli Humle och det var väl tolv gäster som trotsat ishalkan och tagit sig dit.

Det jag ville få ut av provningen var att visa på den generella skillnaden i smakprofil mellan gamla och nya världens humlesorter, att visa vad som går att åstadkomma med stora mängder humle och slutligen ett utlovat experiment som innefattade en pressobryggare.

Första ölen för kvällen blev Brakspear Oxford Gold, som får representera den gamla världen med sin blandning av Fuggles, Goldings och Styrian. Den gav vad den skulle, stram, gräsig och besk men utan att ta ut några större svängar.

Öl nummer två blev BrewDog Punk IPA, självklart på burk. Den får, med humlesorterna Chinook, Athanaum, Simcoe, Nelson Sauvin, Cascade och Amarillo, representera den nya världen med mer vidlyftiga smaker av fläder och citrus. Även denna gjorde vad den skulle och skillnaden blev rätt tydlig, även om en kan invända att Punk IPA:n är en på många sätt mer humlefokuserad öl och på så vis har ett stort försprång vad gäller smakernas storhet.

För att visa vad som går att göra med ordentligt stora mängder humle och vad som krävs för att det ska fungera hade jag valt ut Lagunitas Maximus IPA, som ger en riktig humlesmocka, utan att samtidigt bli obalanserat tokbesk. Mycket väl dolda 8,2% och en fin maltbas att stå på. Den blev nog allas favorit för kvällen.

Det avslutande experimentet fick bli Mariestads Export, dels som den är och dels torrhumlad med Amarillo. Jag var nog lite för feg med mängden Amarillo och hade kunnat låta det dra några minuter till för en större effekt, men efter ca 5 minuter med humlekottar i en femtedel av bryggaren gav ändå en hel del skillnad till den, efter Maximus, mycket tunna och ursäktande Mariestaden. Ett lyckat experiment, som verkade uppskattas av gästerna.

This entry was posted in Okategoriserade, Provning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s