Höstens ölprovningar, del 1 (Vad är öl?)

Undertecknad kommer under avslutningen av hösten hålla en serie ölprovningar, med upplägg som en studiecirkel, på vår lokala pizzeria. Jag har tidigare hållit en del provningar där, men testar nu ett nytt koncept med kortare sessioner mitt i veckan. Alla provningarna bygger på varandra och min målsättning är att de sex timmarna tillsammans ska ge en bra inblick i vad öl är och kan vara och ge en grundläggande förståelse för hela företeelsen.

Första provningen hölls igår, med 15 deltagare. Temat var satt till ett inledande “Vad är öl?” där jag började med att kort, genom deltagarnas förkunskaper och frågor, berätta om bryggprocessen, grundingredienserna malt, humle, jäst och vatten. Sedan kastade vi loss med provning av fyra olika öl. Provningen av varje öl lades upp som jag brukar, med att gästerna får först titta, sen dofta och sist smaka på ölen och i varje steg får någon minut att fundera och leta själva för att sen diskutera och ta del av varandras upplevelser.

Först ut var Fuller’s London Pride, som fick representera malten med sin lite karamelliga sötma och inslag av rågbröd och sirap.

Nästa öl ut var Oppigårds Everyday IPA, som fick representera humlen. En enligt min uppfattning rätt obalanserad session-IPA med på tok för liten maltbas, men som gjorde sig utmärkt i att visa på beskan som kommer från humlen.

Sist ut blev en parallell-provning av Nynäshamns båda välgjorda öl Landsort Lager och Bedarö Bitter, som fick stå som representanter för vardera lager- och alejäst. Ölen gjorde arbetet bra med den mer stringenta Landsorten och lite mer komplexa och blommiga Bedarö.

Sammanfattningsvis en lyckad provning med båda nöjda gäster och provningsledare. Det hela avslutades med att Uffe bjöd på några bitar pizza, som satt fint.

This entry was posted in Okategoriserade, Provning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s