Mort Subite geuze

Bakgrundsinformation

375 ml flaska med champagnekork, 4,5% alkohol. Ursprungsland: Belgien. Bryggeri: Brouwerij de Keersmaeker. Flaskan köptes in av brodern under en resa i belgien och har vänligheten att dela den med mig.

Provningstillfället

Tisdag kväll. Andra dagen på en veckas tur till landets sydligare delar och är nu på ett stopp hos brodern i Uppsala. Dagen idag har ägnats åt en dagsutflykt till hufvudstaden med grillning till lunch och flanerande längs gatorna. I morgon bär det vidare mot Linköping. Vädret bjuder oss på rejäl värme och strålande sol.

Utseende

Vätskan är gyllengul och klar. Skummet är vamrvitt med stora bubblor och lägger sik tjockt. Det sjunker sakta undan och lämnar en hel del rester på glaset.

Doft

En sötsyrlig doft kommer til mig. En hel del bulldeg, jäskärl, jäst och en del fruktiga toner. Doften är stor och fyllig, det doftar varmt på något sätt.

Smak

Äppelcider och jäst. Smaken är rund och ganska len. Det är lättdrucket. Mest av sötma, men också en del syrlighet, påminner om hårda gröna äpplen. Kroppen är halvstor. Eftersmaken är rätt lång och går först mot mer syra och efter hand mot mer sötma.

Helhetsintryck

Klart drickbart, men lite väl snäll och välkammad. Något för söt och sliskig.

Slutbedömning

Lättsamt och lättdrucket. Sötslikigt, men ändå med en del balanserande syrlighet. kanske inte det bästa valet en trött kväll som denna, men säkerligen ytterst passande i väl kyld form en varm sommarförmiddag. Vi kanske skulle ha haft med den och druckit till lunchen istället.

Betyg

6

This entry was posted in 06, Belgien, Brouwerij de Keersmaeker, Gåva. Bookmark the permalink.

1 Response to Mort Subite geuze

  1. Brorsan says:

    Lite stavfel här och där samt att avsnittet “provningstillfället” hamnade sist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s