Paradox Smokehead

Bakgrundsinformation

330ml flaska, 10% alkohol. Ursprungsland: Skottland. Bryggeri: BrewDog. Produktnummer på systembolaget: Ölet säljs inte längre, varken via systemet eller på annat sätt.

Provningstillfället

Fredag kväll. Ytterligare en jobbvecka är slut. Har varit del av att ta hand om en av sjukhusets medicinavdelningar och det har väl gått helt ok. Pizza bjuds till middag och gästas av två kära vänner. Ungefär halva ölen inmundigas under matlagningen och andra halvan till kaffe och Anton Bergs chokladpraliner efter maten.

Utseende

Rejält mörkbrun vätska, på gränsen till svart. Ett minimalt smutsvitt skum bildas, sjunker snabbt undan och lämnar lite små rester på glaset.

Doft

Islay-whisky. Charkuteri-rökt till tusen, med en härlig fruktton som drar åt ananas och grapefrukt. Stor och djup doft.

Smak

Rågbrödstonad sötma. En hel del fattoner och mycket av rökt whisky, men rökigheten är mer nedtonad än i doften. En del fruktighet finns även het och ölet känns väldigt lent. Eftersmaken är rätt lång och drar mot en tydligare charkuterirökt ton. Alkoholen är rätt närvarande en bit in i ölen. Vätska är lite oljig och kroppen medelstor.

Helhetsintryck

Stort och smakrikt. Kanske att det blir lite väl mycket som att dricka en Lagavulin, dock är den i det avseendet trevligt med så pass lite alkoholsmak.

Slutbedömning

En väldigt trevlig skapelse. Efter hand kommer mer och mer stoutiga toner fram, med kaffe, choklad och tjärtabletter. Dock finns hela tiden en dimma av rökig islay i bakgrunden och gör sig påmind. Ölet funkade bra både före middagen och till kaffe och choklad efteråt, men jag tyckte nog att det passade lite bättre i det senare läget. En välgjord, komplex och välsmakande skapelse.

Betyg

8

This entry was posted in 08, BrewDog, Skottland, Systembolaget. Bookmark the permalink.

1 Response to Paradox Smokehead

  1. Alexander says:

    Jag köpte ett par såna här för nått år sen och delade en med en vän på en fisketur. Min vän sa då en väldigt träffande sak om ölen.

    “När man andas ut efter en klunk förväntar man sig nästan att se röken”

    Kul öl i mina ögon men inget jag skulle längta efter för den goda smakens skull.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s