Nøgne Ø Imperial DunkelWit

Grundinformation

500ml flaska, 10% alkohol. Ursprungsland: Norge. Bryggeri: Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri. Flaskan köptes på systembolaget, men har utgått ur både deras sortiment och bryggeriets produktion, så det är nog rätt svår att få tag på. På etiketten står “Indeed we hope to please the Belgian ale partisan, the dark ale enthusiast, as well as those who love big ales with this one product. That is a tough ambition. At least we had fun brewing it……” Ölet innehåller kornmalt, vete, koriander och apelsinskal.

Provningstillfället

Söndag kväll. Dagen har ägnats åt att transportera mig och en bunt andra läkare till Riksgränsen för en veckas kurs på temat skadehandläggning i vintermiljö. I ryggsäcken ligger sju olika öl som det är tänkt att prova under veckan, en per kväll. Efter att ha blivit stående med tåget i Vassijaur och biltransport därifrån till hotellet har vi hunnit med några timmars föreläsningar och middag bestående av kött och potatis. Ölen dricks ur mina angenäma whisky-provningsglas tillsammans med Freja och Axel.

Utseende

Djupröd, klar vätska. Ett smutsvitt skum lägger sig på ölet, sjunker undan ganska fort och lämnar sparsamma rester på glaset.

Doft

Torkad frukt och russin är det första som kommer till mig. Doften är sötsyrlig och tonar mot sockerlag och konserverad fruktcocktail.

Smak

Ölet smakar först lite tunt av fruktcocktail och torkad aprikos. Det övergår sen i bara lite spritighet. Eftersmaken är kort och bjuder lite syrlig frukt och mörk bröddeg. Kroppen är enormt liten.

Helhetsintryck

Verkligen jättekonstigt. Om det är gott? – Inte vet jag. Men konstigt är det i alla fall.

Slutbedömning

Det här var fan inte gott. Sötsliskigt och helt fel på alla sätt. Sista tredjedelen av flaskan åker i vasken och jag kommer inte dricka ölet igen, även om jag skulle få chansen. Smaken av konserverad fruktcocktail tar över helt och ger mig inget som jag vill ha från ett öl. Men det är i alla fall trevligt att bryggarna hade kul när dom gjorde ölet.

Betyg

1

This entry was posted in 01, Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri, Norge, Systembolaget. Bookmark the permalink.

1 Response to Nøgne Ø Imperial DunkelWit

  1. Anne says:

    Här hittade du till slut en etta… Verkar onekligen skumt med konserverad fruktcoktail på flaska…
    Synd att du inte hade lika roligt som bryggarna. 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s