idjit!

Bakgrundsinformation

250ml flaska, 9,5% alkoholhalt. Ursprungsland: Sverige. Bryggeri: Dugges Ale & Porterbryggeri. Flaskan släpptes som tillfällig nyhet på systembolaget 15:e november 2010 och är nu slutsåld från deras sida.

Provningstillfället

Fredag kväll. Efter en vecka på jobbet bar det av till den större staden där LF basket Norrbotten gav Norrköping Dolphins stryk i säsongens viktigaste match hittills. Väl hemkommen firas med lite god dryck. Vädret ger oss några minusgrader och fullständigt becksvart ute.

Utseende

Vätskan är mörkt brun, på gränsen till svart. Minimalt med ljusbrunt skum lägger sig på ölet. Det försvinner snabbt och lämnar sparsamma rester på glaset.

Doft

Ölet doftar redan på ganska långt avstånd. Mörk choklad, brownies, mörk kola, nymalet kaffe och lätt rostade toner av trä och rostbröd. Lite aningar av kanderat socker och en försiktig ton av soja. Doften är rejäl och fyllig, dominerad av sötma, men det finns också ett visst stick av rostad, bränd beska.

Smak

Mer av brända, beska toner i smaken. Hårdrostat kaffe, rejält mörk choklad. Lite som trögflytande kaffe kokt över öppen eld och med en glödpinne i. Smaken är lite hård och kantig och ger ett skönt motstånd. En del av det brända i smaken drar åt en sötma, som påminner om bränt socker som använts för att foga ihop delarna i ett pepparkakshus. Kroppen är stor. Eftersmaken är kortare än jag först trodde att den skulle vara och går mot en renare bränd ton av träkol.

Helhetsintryck

Fantastiskt gott och välbalanserat. Så här långt ytterst nära fulländning. Smakfullt och full av smak, men samtidigt välbalanserat.

Slutbedömning

Ett av de bättre öl jag druckit. Många och stora smaker, med ett trevligt motstånd och samtidigt rejäl lenhet. Det är liksom svårdrucket och lättdrucket på samma gång. Mycket lagom storlek på flaskan också. Välgjort och trevligt hela vägen. Ölet passade utmärkt på egen hand och skulle nog funka bra även till vällagrad stark ost. Dock tror jag inte att det gör sig som måltidsdryck, då det nog skulle dominera de flesta matsmaker fullständigt.

Betyg

9

Advertisements
This entry was posted in 09, Dugges Ale & Porterbryggeri, Sverige, Systembolaget. Bookmark the permalink.

One Response to idjit!

  1. Anne says:

    Vad avhöll dig från 10an?
    Synd att det verkar vara slutsålt. Får hålla tummarna för ett nästa släpp! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s