Mikkeller Jackie Brown

Bakgrundsinformation

500ml flaska, 5,9% alkohol. Ursprungsland: Danmark. Bryggeri: De Proefbrouwerij. Produktnummer på systembolaget: 1312. Ölet är bryggt av danska skuggbryggeriet Mikkeller i De Proefs lokaler i belgien.

Provningstillfället

Fredag eftermiddag. Vädret ute ger oss knappt minusgrader, kraftig vind och ymnigt snöfall. Har suttit mer eller mindre inspärrad på hytta i över två dygn. Dagarna fylls med böcker,  kortspel och framtidsplaner. Trots att det inte blivit mycket av med den tänkta skidåkningen är både jag och Jenny rätt nöjda ändå.

Utseende

Vätskan är mörkt brunröd och oklar. Skummet är ljusbrunt och lägger sig flera centimeter tjockt. Det sjunker sakta och lämnar en del rester på glaset.

Doft

En ganska kraftig doft, dominerad av beska kommer mot mig. Den är komplex, med toner av frukt, apelsin, kola och kaffe. En hel del rostade toner men också friska citrustoner. Brödsirap, russin och rågbröd finns också att hitta. En liten aning av tjärtabletter och soja tycker jag mig kunna ana.

Smak

Smaken är stor, med en viss övervikt åt beskan, men även en stor dos sötma. Russin, lite portvin och brödsirap, men även citrustoner och en hel del trätoner och lite lägereld. En liten aning av syrlighet och soja hittar jag också. Eftersmaken är ganska lång och går mot mer av råstade toner, med ett litet syrligt stick. Kroppen är ganska stor.

Helhetsintryck

Ett komplext och välbalanserat öl, med mycket och stora smaker. Det som jag inte riktigt uppskattar är det lilla syrliga insticket i eftersmaken.

Slutbedömning

Helt klart ett gott öl, som har mycket att erbjuda. Det gör sig bra både på egen hand och i sällskap av tilltugg. Dock saknar det lite lenhet och är något för motsträvigt för att helt falla mig i smaken. Men, ändock, en favorit som kommer drickas fler gånger.

Betyg

8

This entry was posted in 08, Danmark, De Proefbrouwerij, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s