“Mohawk vs goldings” vs “Mohawk vs amarillo”

Grundinformation

500ml flaska, 5,5 % alkohol. Ursprungsland: Sverige. Bryggeri: Sigtuna brygghus. Produktnummer på systembolaget: 1407 (Mohawk vs goldings); 1415 (Mohawk vs Amarillo)

Provningstillfället

Lördag kväll. Dagen har ägnats åt en lätt förkylning och lite pyssel hemma. Har precis kommit hem efter taco-middag hos brodern och rundar av dagen med två avsnitt av Gynekologen i Askim. Vädret bjuder på 17 minusgrader och lätt snöfall. Ölen som provas är två öl från skuggbryggaren Stefan Gustafsson och Wicked Wine, där enda skillnaden mellan recepten är vilken humle som använts. Detta inbjuder förstås till att prova båda dryckerna vid samma tillfälle och jag börjar med en halv flaska Mohawk vs goldings och fortsätter därefter med en halv flaska Mohawk vs Amarillo.

Utseende

Färgen är rödorange och vätskan lätt grumlad. Ett tjockt varmvitt skum lägger sig på ölen, sjunker långsamt undan och lämnar sparsamma rester på glaset. Båda ölen fick samma beskrivning.

Doft

Mohawk vs goldings. Ganska mycket tung beska, men också en del sötma. Det doftar trä, läder, maltkarameller, kanderat socker, torkad aprikos och russinbröd. Doften är rund och fyllig.

Mohawk vs amarillo. En frisk och markerad beska. Mycket citrustoner, som domineras av apelsinskal. Lite maltkarameller och granris tycker jag mig också kunna hitta.

Smak

Mohawk vs goldings. Frisk och angenäm smak. Lite toner av kola och en del svaga rostade toner. Smak av kåda och blöt ved. En del fruktighet och lite blommiga toner. Eftersmaken är ganska lång och går mot en mer ren beska, utan söta inslag.

Mohak vs amarillo. En fräsch och fruktig beska, som ger ett fint motstånd. Stora smaker av apelsinskal och grapefrukt. Eftersmaken är lång och rejält besk och trissas upp mot slutet.

Helhetsintryck

Mohawk vs goldings. Välbalanserat och elegant. Ett välgjort öl som smakar mycket bra i all sin enkelhet.

Mohawk vs amarillo. Ett friskt och lekfullt öl med ett skönt motstånd.

Slutbedömning

Mohawk vs goldings. Uppsträckt och elegant. På något sätt känns det här ölet lite lyxigt och högtidligt. Det är helt klart gott och riktigt välbalanserat. Dock blir det lite påfrestande efter ett tag, men bara lite. Mycket välgjort.

Mohawk vs amarillo. Ett piggt och fräscht öl, som bjuder ett väldigt trevligt motstånd. Det är friskt, intressant och väldigt välsmakande och hinner på mina 25 cl aldrig bli  jobbigt eller svårdrucket.

Sammantaget är det tydligt att de olika humlesorterna sätter väldigt mycket karaktär till sina respektive öl. Det känns väldigt träffsäkert med beskrivningen från Schnille och Schmak: “Tänk dig å ena sidan en smal tystlåten englesman med kritstrecksrandig kostym, bruna läderskor för att det är förmiddag och paraply i evigt sällskap oavsett väder kontra den tjocka högljudda amerikanen med hawaiiskjorta, kortbyxor och de obligatoriska sportskorna trots att vederbörande bevisligen aldrig sett insidan av ett gym.” Själv tycker jag att Mohawk vs amarillo gick segrande ur striden, men det var verkligen på målsnöret. Två välgjorda och mycket goda öl och jag tycker att alla som får chansen borde köpa en av varje och parallellprova själv.

Betyg

Mohawk vs goldings: 7

Mohawk vs amarillo: 8

This entry was posted in 07, 08, Sigtuna Brygghus, Sverige, Systembolaget. Bookmark the permalink.

3 Responses to “Mohawk vs goldings” vs “Mohawk vs amarillo”

 1. Mattias says:

  Tack för en bra recension /mattias

 2. ozito says:

  Det bjuder jag på!

  • Vill bara säga detta….. oavsett om man gillar lager, ale, guiness etc etc, så har vi en sak gemensamt…..ÖL = gott! Kör på!
   Mvh Rudi (gift med din kusin Turid).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s