Ayinger Winter-bock

Grundinformation

500ml flaska, 6,7% alkohol. Bryggeri: Aying F Inselkammer. Ursprungsland: Tyskland. Produktnummer på systembolaget: 11319

Provningstillfället

Fredag kväll. Sista dagen på jobbet, innan en veckas semester med skidåkning i Hemavan. Jag kombinerar Arga snickaren på kanal5play med liverapportering från Basketligan. Till ölen äts en middag bestående av vad som fanns för halva priset på den lokala butiken, bogfläsk och sillsallad.

Utseende

Vätskan är riktigt mörkt röd, på gränsen till svart. Skummet är ljusbrunt och lägger sig runda två centimeter tjockt. Det sjunker snabbt undan och lämnar sparsamma rester på glaset.

Doft

Sötman är det som gör störst intryck, men det finns också en brändsyrlig beska Det är typiska vinterdofter, med vörtbröd och russin, lite rostade toner och en svag aning av rökt.

Smak

Frisk och klar smak. Det är mer av beskan i smaken, även om sötman fortfarande är det mest påtagliga. Varma smaker av rök, torkat kött och mycket rostat, som mörkt kaffe. Lite aningar av sirap och honung tycker jag också finns. Kroppen är medelstor och vätskan lätt oljig.

Helhetsintryck

Ett finstämt och avslappnat vinteröl. Det både doftar och smakar gott, men pockar inte på all uppmärksamhet. Välbalanserat och klart drickbart så här långt.

Slutbedömning

Vi kan säga såhär, det är tur att ölen smakar bra. Kombinationen av bokfläsk och sillsallad var verkligen ingen höjdare. Ölet däremot gör sig alldeles utmärkt. Det bjuder på angenäma och trevliga smaker, som aldrig blir jobbiga eller påträngande. Det är välbalanserat hela vägen igenom. Dock är det samtidigt lite för självklart, det är ett väldigt typiskt vinteröl och sticker inte ut på något sätt och blir aldrig det minsta intressant. Kontentan ger ett trevligt och välbalanserat öl, som gränsar till att vara tråkigt.

Betyg

6

This entry was posted in 06, Aying F Inselkammer, Systembolaget, Tyskland. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s