Tomte Julöl

Grundinformation

500ml flaska, 6,4% alkohol. Ursprungsland: Sverige. Bryggeri: Gamla Slottskällans Bryggeri. Produktnummer på systembolaget: 11390

Provningstillfället

Lördag kväll. Varvar ner lite inför morgondagens heldagsjour. Tränar lite med mina poj och ägnar nån timme åt, hör och häpna, Heroes of Might and Magic III. Dagen har bjudit på pyssel i hemmet och lite promenad med hunden, i runda tio minusgrader och moln.

Utseende

Vätskan är klar och mörkt rödbrun till färgen. Skummet är varmvitt och lägger sig en halv centimeter tjockt. Det försvinner ganska snabbt och lämnar sparsamma rester på glaset.

Doft

Sött, med rejäl dragning åt smörkola, fudge och nougat. Det finns en del kavring, norsk brunost och soja också. Jag kan även ana en liten beska i bakgrunden, lite gräsigt, jordigt sådär.

Smak

Beskan får en något större plats i smaken än i doften. Drycken är dock fortfarande sammetslen och huvudsakligen söt. Smaken drar åt mörkare bröd, lite åt smörkolahållet, russin och lite mörk sirap. Kroppen är ganska stor och vätskan rätt oljig.

Helhetsintryck

Jag tycker om det här. Det är mycket sötma, vilket jag tycker passar till denna kalla årstid, men utan att bli kladdig och sliskig. Alla smakerna är trevliga och inget verkar ta över eller sticka igenom.

Slutbedömning

En väldigt trevlig, om än något intetsägande öl. Välbalanserat och angenämt och på alla sätt välsmakande. Det här ölet gör sig nog helt ok till i de flesta sammanhang under vintern, såväl på egen hand som till mat eller samkväm.

Betyg

7

This entry was posted in 07, Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s