Nøgne Ø God Jul

Grundinformation

500ml flaska, 8,5% alkohol. Ursprungsland: Norge. Bryggeri: Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri. Produktnummer på systembolaget: 11399

Provningstillfället

Torsdag kväll. Dagen före nyårsafton och jag har efter jobbet varit förbi hos brodern en sväng för att bli bjuden på middag bestående av protein och fett. Ytterst gott. Efter att jag kommit hem har jag hunnit städa upp lite oreda efter ett fruset avlopp, prata med Nya Zeeland en halvtimme och lagat lite mat inför morgondagens heldagspass på akuten. Nu är det dags att runda av dagen framför en brasa och med lite Heroes of Might and Magic III.

Utseende

Mörkt rödbrun vätska, på gränsen till svart. Ett ljusbrunt skum lägger sig en dryg centimeter tjockt och sjunker ganska snabbt undan utan att lämna några rester på glaset.

Doft

En besksyrlig doft med toner av soja, glögg och apelsin kommer till mig. Efter ett litet tag kommer lite sötare toner som drar mot smörkola och knäck.

Smak

Vätskan känns rund i munnen och är ganska oljig med en stor kropp. Smakerna är främst rostade, lite syrliga, med toner av rågbröd, russin och svedd björkved. Det finns också lite soja i smaken. I eftersmaken, som är lång, slår det över till mer av sötman och smörkolan kommer fram igen och ackompanjeras av lite tallbarr. En liten aning av alkohol finns i bakgrunden.

Helhetsintryck

Ett intressant och välbalanserat öl. Det känns helt klart som att det kommer gå bra att få i sig en halvliter av de här smakerna. Välgjort och angenämt på alla sätt och vis, med trevliga skiftningar i smakerna.

Slutbedömning

Ett intressant, trevligt och balanserat öl, som jag klart kan tänka mig att dricka igen. Ölet ger en del mer än dussinölet och jag finner det mycket intressant att både doft och smak skiftar så mycket över tiden, vilket innebär att det ger många olika smakupplevelser. Köp, drick och njut.

Betyg

8

This entry was posted in 08, Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri, Norge, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s