Cooper’s best extra stout

Grundinformation

750ml flaska, 6,3% alkohol. Urpsrungsland: Australien. Bryggeri: Coopers Brewery.

Provningstillfället

Första gången jag provar om en öl som jag redan provat. Denna gång i en större förpackningen och en något annorlunda situation. Jag sitter vid poolen på hotellets tak. En tredagarstripp bort från Sydney har tagit mig till Brisbane. Jag har ägnat dagen åt att strosa kring i staden och har kikat i affärer. Det har också hunnits med en tur till XXXX-bryggeriet en bit utanför staden, men tyvärr fanns ingen plats ledig på bryggerituren, så det blev att promenera tillbaks till stan. Temperaturen ligger nånstans mellan 25 och 30 plusgrader och det är växlande molnighet, med mer av sol än moln.

Utseende

Vätskan är kompakt svart, inte ett uns ljus slipper igenom. Ett tjockt och ljusbrunt skum fyller upp större delen av glaset, men det sjunker snabbt undan och lämnar plats för mer öl. Sparsamma rester på glaset.

Doft

Doften är djupt söt, med mycket rostade och brända toner. En del dragning åt kaffe och en hel del mörk choklad. Det finns också en del russin och vörtbröd.

Smak

Smaken är inte fullt lika söt som doften och jag får ingen kladdig känsla i munnen. Smaken domineras av de rostade och brända tonerna av kaffe, mörk choklad och brungräddat knäckebröd. Det finns också en aning av maltkarameller. Kolsyran är nästan helt frånvarande och kroppen medelstor.

Helhetsintryck

Trots att ölet är ganska tungt i både doft och smak är det förvånansvärt lättdrucket även i dagens värme. Det är fylligt och välsmakande på alla sätt.

Slutbedömning

Det här ölet utgör en fantastisk kombination av att både erbjuda motstånd och att vara lättdrucket. Det tog mig kring två timmar att dricka hela flaskan och ölet blev aldrig jobbigt eller motsträvigt. Men ändå innehåller det mycket smak och påminner hela tiden om sin närvaro. Helt enkelt ett förbannat bra öl, som bevisligen funkar även i rejäl värme.

Betyg

9

This entry was posted in 09, Australien, Coopers Brewing. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s