New world porter

Grundinformation

355ml flaska, 6,7% alkohol. Ursprungsland: USA. Bryggeri: Avery Brewing Co. Produknummer på systembolaget: 11738

Provningstillfället

Söndag kväll, ett tag före sju. I ugnen står en plåt med klyftpotatis, som ska få accompanera en sojamarinerad fläskkotlett med tzatziki och focaccia. Ute är det mörkt och dryga tio grader kallt. En centimeter torr snö täcker marken. Dagen har ägnats till hemmapyssel och lite tid vid symaskinen samt en längre promenad med en hund som i otvättat skick är inte riktigt lika vit som snön. Avslutningen av ölen intas tillsammans med middagens förrätt, som består av avocadohalvor med majonnäs, rödlök och svart stenbitsrom.

Utseende

Vätskan är kompakt svart till färgen. En svag aning av djupröd går att tvinga igenom med en kraftig diodlampa på nära avstånd. Skummet är smutsvitt till brunt, lägger sig 8 centimeter tjockt och lämnar en hel del rester på glaset när det sjunker undan. Med lite tålamod går det alldeles utmärkt att bygga upp skummet flera cm över glaskanten.

Doft

Doften är djup och domineras av en bränd ton med inslag av furu och mörkrostat kaffe. Beskan är det helt dominerande. Det finns också lite svaga citrustoner.

Smak

Smaken inleds med en rund, fyllig sötma, som drar åt kandisocker, kaffebönor och chokladpraliner med nougatfyllning. Därefter övergår det mer och mer till beska och det brända från doften gör sig åter påmint. I eftersmaken trängs svartsotad kaffepanna med apelsinskal och lite tallbarr. Kroppen är medelstor och vätskan har en svag oljig känsla.

Helhetsintryck

Intressant, smakfullt, komplext, men ändå välbalanserat. Något mer än bara en vanlig porter. Helt klart ett välgjort öl med eftertanke.

Slutbedömning

Ölet är både komplext och välbalanserat. En väl avvägd balans mellan beska och sötma, som gör sig alldeles utmärkt på egen hand, ackompanjerad av en brasa i spisen. Till förrätten lyfte den sig dock ett steg till och blev ännu mer fyllig och välsmakande. En riktig höjdare som gav lite mer än jag väntat mig.

Betyg

9

This entry was posted in 09, Systembolaget, USA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s