Traquair 2010

Grundinformation

330ml flaska, 10%alkohol. Ursprungsland: Skottland. Bryggeri: Traquair House. Produktnummer på systembolaget: 11761.

Provningstillfället

Just hemkommen från en monsterjour med alldeles för många sjuka människor och alldeles för lite personal. Men både jag och patienterna har överlevt. Jag är trött, slut och rätt frusen. Egentligen är jag nog hungrig också, men jag har inte börjat känna det än. Blev hälsad välkommen hem av en tokglad vit bomullstuss och har precis fyrat upp en brasa i spisen i köket. Gör mitt bästa för att varva ner med ett förhoppningsvis gott öl i ena handen och PC Jerslids Medicinska memoarer i den andra.

Utseende

Mörkt rödbrun, klar vätska. Skummet, som är ljust brunt, lägger sig 1cm tjockt och sjunker snabbt undan och lämnar ytterst sparsamma rester på glaset.

Doft

Enormt stor doft, som känns på flera decimeters avstånd. Det är fylliga aromer av mörkt rågbröd, skogsbär, portvin och smörkola. Choklad, kaffe och en aning bränt finns också att hitta. Ytterst inbjudande, men samtidigt blir jag sugen att bara fortsätta dofta.

Smak

Även smaken är stor, men inte riktigt lika enorm som doften. Vätskan ger en viss oljig känsla, men är förvånansvärt lättflytande. En värmande alkohol är helt klart närvarande. Smaken drar ganska mycket åt det vinösa hållet, med fylligt rödvin och portvin som närmsta nämnare. Det drar lite åt choklad- och kolahållet, nästan åt nougat.

Helhetsintryck

Fantastiskt fylligt och smakfullt. Riktigt balsam för själen. Det är en stor mängd olika smaker som trängs i den lilla flaskan, men dom känns otroligt bra sammanvägda och välanpassade till varandra. Så här långt en riktig fullträff.

Slutbedömning

Jag vidhåller att detta är ett mycket gott öl, som står sig alldeles utmärkt på egen hand. Det är smakrikt, men ändå välbalanserat. Dock dras betyget ner något av en ganska tydlig och efter ett tag rätt påträngande alkoholsmak. Jag tror att det hade blivit något bättre sammantaget med några rejält starka ostar eller smakfulla korvar till, som hade kunnat ta ner alkoholsmaken på jorden igen. Men ändock är det ett ypperligt öl för mörka och kalla vinterkvällar.

Betyg

9

This entry was posted in 09, Skottland, Systembolaget, Traquair House. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s