Unser aventinus

Grundinformation

500ml flaska, 8,2% alkohol. Ursprungsland: Tyskland. Bryggeri: G Schneider & Sohn. Produktnummer på systembolaget: 1631.

Provningstillfället

Lördag eftermiddag. Dagen har använts till ett kortare pass i gymmet och egentligen inget mer. Senaste dagarna har bjudit på minusgrader och första snön ligger fortfarande kvar, om än tunt. Till middag bjuds det på svamprisotto och stekt laxfilé. Yumyum!

Utseende

Vätskan är grumlig och mörkt rödbrun. Skummet är smutsvitt och lägger sig 7-8 cm tjockt. Det sjunker långsamt undan och går utmärkt att successivt bygga upp över glaskanten. Mycket rester lämnas på glaset.

Doft

Lätt syrlig doft. Ett stort inslag av jäst är det dominerande. Det finns också lite bröddeg och frukt, persika och aprikos. En svag hint av banan finns att hitta.

Smak

Stor och fyllig smak, som är sötsur. Även smaken domineras av jästen. Jag tycker också att det smakar lite ostronsås. Skumbananen finns också att hitta, men ytterst långt bak i skuggorna. Kroppen är ganska stor och vätskan en aning oljig. Kolsyran är svag, men närvarande.

Helhetsintryck

Ett kraftigt öl med stor smak, dock inte särskilt många smaker och på så sätt är det ganska enkelt. Dock är det gott. Snarast ett öl som jag skulle välja som nummer 4 eller 5 på kvällen, för att pressa ur det sista ur mina smaklökar innan dom slocknar helt.

Slutbedömning

Ölet visade sig inte alls passa till maten. Det är alldeles för stort och dominerande i smaken, för att passa till så pass mild mat som middagen bjöd på. Jag håller fast vid mitt påstående att det är ett öl som passar en bit in på kvällen, då smaklökarna kräver något kraftigt för att reagera och strax innan dom helt ger upp och inte längre känner skillnad på budweisser och motorolja. Unser aventinus är slutligen ett smakfullt, men enkelspårigt öl, som inte ger något särskilt att komma ihåg men som ändå kan bjuda på lite mer njutning under en lång kväll.

Betyg

4

This entry was posted in 04, G Schneider & Sohn, Systembolaget, Tyskland. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s