Slottskällan Höstlager

Grundinformation

500ml flaska, 5,0% alkohol. Ursprungsland: Sverige. Bryggeri: Gamla Slottskällans Bryggeri. Produktnummer på systembolaget: 11401.

Provningstillfället

Precis som Magnus Bark på Ofiltrerat redan kommenterat är höstens nyheter på systembolaget tänkta att passa till mustiga grytor. Vad kan då passa bättre än en grönsaksgryta på rödbetor, kålrot, morötter, blomkål, purjolök och gul lök, kokt i klassikern Carnegie Porter kryddat med svartpeppar, rosmarin, timjan, dragon och vitlök och till det stekt rimmat sidfläsk och brungräddat knäckebröd med vitlökssmör och herrgårdsost? Ölen som dricks är, som noterat i rubriken, Slottskällans höstlager. Utanför husets väggar är det kring tio plusgrader, men rejält blåsigt så köldfaktorn har nog krupit ner mot nollstrecket. Det råder höst.

Utseende

Djupröd med lite orange. Varmvitt skum, medelstora bubblor. 4cm tjockt, en hel del rester på glaset

Doft

Rostade toner, aning att det drar mot bränt. Sirap. Rågbröd. Lite citrus, som engelsk apelsinmarmelad. Russin. Nästan en ton av lagrad ost. Beskan dominerar doften.

Smak

Beskt, med en sötare avslutning. Gräs, lite rostade toner. Mörkt bröd, vörtlimpa. Den engelska apelsinmarmeladen kommer åter. Mörk sirap och kanske lite honung. Ganska bitig smak, men ändå rund. En del kittlande kolsyra och medelstor kropp.

Helhetsintryck

Mycket gott. Ölet bjuder en del motstånd, men är ändå runt, lent och välsmakande. En härlig balans av sötma och beska. Bådar gott så här långt.

Slutbedömning

Ölet väger upp på ett bra sätt mot den sötmustiga maten. Det blir inte bara en törstsläckare och matnedsköljare, utan blir att delta i smakupplevelsen. På egenhand fanns ett relativt stort inslag av sötma i smaken, men det kommer nästan helt i skymundan till maten. Intressant, gott, välbalanserat och passar klockrent till systembolagets målsättning.

Betyg

8

This entry was posted in 08, Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s