Sharp’s harvest ale

Grundinformation

500ml flaska, 5,0% alkohol. Ursprungsland: England. Bryggeri: Sharp’s Brewery. Produktnummer på systembolaget: 1637

Provningstillfället

Onsdag kväll. Har stått på operation hela dagen är och är lätt slut i både ben och rygg. I Ugnen står en paj baserad på fetaost och soltorkade tomater, som är tänkt att bli dagens middag. Utanför fönstren är det beckmörkt och temperaturen ligger strax över noll-strecket. De senaste dagarna har frosten legat vit utomhus på morgnarna. Dagtid har dock temperaturen klättrat upp mot dryga tio plus och solen har lyst.

Utseende

Mörkt röd, klar vätska. En del ljus slinker igenom. Skummet lägger sig 1 cm tjockt och sjunker snabbt undan till ett tunt skikt på ölen. Bubblorna är stora.

Doft

Kanderat socker, knäckebröd, kola, sirap. Lite oljigt inslag. Det finns något lite fruktigt i bakgrunden, som persika och ananas på något sätt.

Smak

Sirap och mörkt danskt rågbröd. Först överväger sötman helt, men ganska snart kommer en kraftig beska. En del rostade toner finns. Vörtbröd med russin. En liten dragning åt portvinshållet finns och även en svag antydan av tobak. Eftersmaken, som är medellång, återgår mer till sötman och mot slutet finns återigen ingen beska att tala om.

Helhetsintryck

Ser gott ut, doftar gott och smakar gott. Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om det här, varken mer eller mindre. Möjligen då att jag anar att den ganska påtagliga sötman kanske kommer bli sliskig och jobbig med tiden.

Slutbedömning

Helt klart ett gott öl. Det blir lite för mycket av sötman med tiden och ölen känns tråkigt efter ett tag. Jag har svårt att sätta fingret på vad, men det är nånting som fattas i upplevelsen. Men det gör sig nog ändå bra som komplement till trevligt sällskap eller lite smakrika ostar.

Betyg

7

This entry was posted in 07, England, Sharp's Brewery, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s