Coopers best extra stout

Grundinformation

330ml flaska, 6,3%. Ursprungsland: Australien. Bryggeri: Coopers Brewery. Produktnummer på systembolaget: 11271.

Provningstillfället

Hemkommen efter sista dagen på första jobbveckan efter semester. Jag har hunnit med en cykeltur på knappa 3mil och ska om inte allt för länge äta gravad lax till middag. Temperaturen ute ligger kring 15 grader och det är växlande molnighet. Hösten börjar närma sig.

Utseende

Vätskan är kompakt svart. Ovanpå lägger sig ett 4cm tjockt, ljusbrunt skum med små bubblor, som snabbt sjunker undan och lämnar en hel del rester på glaset.

Doft

Bränt trä och glöd är det första som kommer mot mig. En hel del sötma, men även en distinkt beska. Tydliga toner av kaffe, choklad och läder. Doften påminner en del om hur det luktar i Bölebyns Garveri (www.bolebynsgarveri.se). En viss dragning åt julmust finns också. Doften är på det stora hela fyllig, rund och varm.

Smak

Först möts jag av en stor sötma, som ganska snabbt övergår i mer beska smaker, där björkved, grillbrasa, träkol, kaffe och choklad kommer in. Lite dragning åt tjära och Leijona tjärtabletter . Eftersmaken övergår i mer rena brända smaker, som tonar åt överrostad formfranska. Kroppen är medelstor och känslan är något oljig. Kolsyran är sparsam.

Helhetsintryck

Ett ganska torrt öl, trots den inledande sötman i smaken. Inte alls så rund och mjuk som många öl i den här stilen kan vara, utan mer aggressiv och stickig i sin framtoning. Helt klart ett öl med en del attityd. Och jag tycker om det.

Slutbedömning

Jag tilltalas väldigt mycket av dom sträva, klara, brända smakerna och tycker att ölet bjuder ett förnämligt och trevligt motstånd. Smakerna är stora, men dock fattas en del balans och det kan bli lite för mycket. Ytterst gott, men det räcker inte riktigt hela vägen. Bra att veta kan vara att detta öl är försett med skruvkapsyl, men var beredd på att den kan sitta rejält hårt, så slit inte sönder några händer är du snäll.

Betyg

8

This entry was posted in 08, Australien, Coopers Brewing. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s