Chimay blå

Grundinformation

330ml flaska, 9,0% alkohol. Ursprungsland: Belgien. Bryggeri: Chimay. Produktnummer på systembolaget: 1651

Provningstillfället

En till dag och natt som läkare på festival. Tanken var från början att natten skulle sluta med efterfest tillsammans med övriga festivaljobbare, men ölen var slut så det blev att åka hem istället. Som tur är finns här en del att välja på i källaren och det fick bli en blå Chimay som avslutning på en lugn och städad festivalhelg.

Utseende

Mörkt brun, grumlig vätska. 6 cm tjockt skum med små bubblor lägger sig över ölen. Skummet sjunker långsamt undan och lämnar en hel del rester på glaset.

Doft

Det doftar väldigt tydligt av främst jäst, men det finns också ganska klara inslag av sirap, russin och mörk bröddeg. Det finns också små inslag av jord och peppar.

Smak

Lätt syrlig smak, som domineras av en mjuk sötma. Jästen går igen mycket tydligt även i smaken, men även vörtbröd, russin och en aning av portvin finns att hitta. Jag hittar också lite jord, torkat gräs och tranbär. Kroppen är ganska stor och mycket lite alkoholsmak, trots 9%.

Helhetsbedömning

Välsmakande och intressant. Dock krävs det att jästen faller en på smaken för att detta öl ska uppskattas. Jästen är det klart mest dominerande i såväl doft som smak. Ölet både ser och känns inbjudande ut och svarar bra upp mot förväntningarna.

Slutbedömning

Ytterst smakfull och angenäm. Dock blir den lite enkelspårig med den dominanta jästsmaken och lite tråkig efter ett tag.

Betyg

6

Advertisements
This entry was posted in 06, Belgien, Chimay, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s