Oppigårds Starkporter

Grundinformation

500ml flaska, alkoholhalt: 5,9%. Urpsrungsland: Sverige. Bryggeri: Oppigårds Bryggeri AB. Produktnummer på systembolaget: 1443

Provningstillfället

Dagen har ägnats åt att lägga plåten på bagarstugans tak. Mycket tid, mycket ork och ännu mer funderande senare ligger plåten till sist på plats. Tack och lov har det varit mestadels mulet under dagen, men trots det har det blivit ytterst varmt bitvis med dryga 20 plus i skuggan. Vid halv fem gav jag upp för dagen och varvar nu ner inför grillning och tak-öl tillsammans med hjälpsamma grannar och vänner under kvällen. Som grundning denna brygd.

Utseende

Kompakt svart som inte släpper genom någon av de ljuskällor jag kan uppbåda. En dryg cm brunt skum lägger sig på ölet och sjunker undan ganska fort. Sparsamma skumrester blir kvar på glaset. (När halva ölen är urdrucken och skummet har försvunnit helt finns en tunn strimma mörkt brunt längs kanten, så helt svart är ölet inte…)

Doft

Bränt trä, kaffe och choklad är det som dominerar helt av luktförnimmelser. Även en aning av billigare svarta oliver finns. Ganska mycket sötma, men en viss beska finns ändå.

Smak

Len, lätt oljig vätska. Tydliga brända toner, med inslag av träkol, grillbrasa och björkved. Oliverna finns här också, men inte lika tydligt som i doften. Smaken domineras av sötma, medan eftersmaken, som är ganska lång, domineras av en bitter bränd ton.

Helhetsintryck

Tycker du inte om smaken av bränd malt är det här inget för dig. Det är bränt, bränt och mera bränt. Dock är ölet ändå rätt välbalanserat och det finns en del annat att hitta också. Gott och intressant.

Slutbedömning

Jag är tvungen att ställa mig frågande till alla människor som inte tycker att mörk öl passar när det är varmt. Idag har det varit fördjävligt varmt, särskilt som jag sprungit kring på ett svart plåttak och det är fortfarande ganska varmt. Ändå känns det som att denna genombrända starkporter passade läget helt utmärkt. Och jag har upplevt det här flera gånger tidigare, att tokmörka öl som smakar bränt trä och känns som tjära i konsistensen passar helt utmärkt till varma dagar med mycket sol. Det här ölet gjorde sig helt klockrent efter en dag med tungt arbete och mycket svett. Köp det, drick det och njut!

Betyg

8

This entry was posted in 08, Oppigårds Bryggeri AB, Sverige, Systembolaget and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s