Leffe brune

Grundinformation

330ml flaska. 6,5% alkohol. Ursprungsland: Belgien. Produktnummer på systembolaget: 1336

Provningstillfället

Söndag kväll, halv åtta. Dagen har ägnats åt mest ingenting. Köpespizza till middag för en timme sen och den första laddningen i egna hembryggeriet har satts under eftermiddagen. Vädret är fram och tillbaks, varierar mellan solsken och hällregn (med mest betoning på hällregn) med temperatur kring 12 grader.

Utseende

Mörktbrunröd klar vätska. Utan motljus slipper inget ljus igenom. 5cm ljusbrunt skum med stora bubblor som sjunker undan medelsnabbt och lämnar en del rester på glaset.

Doft

Ölet doftar ganska sött brödigt med ett tydligt inslag av jäst. Lite lätt syrlighet finns att ana. Jag tycker också att jag känner lite toner av russin och julkryddor.

Smak

Även smaken är främst söt och jag hittar allt från Vörtbröd med russin och gräddost till gammeldags maltkarameller och honung. Kroppen är ganska stor. Känslan i munnen är ganska sliskig och lite lätt oljig. Eftersmaken är inte särskilt lång och drar om möjligt ännu mer åt det söta hållet.

Helhetsbedömning

Sötman dominerar fullständigt i både doft och smak, men utan att kännas påfrestande. Angenämt.

Slutbedömning

Sötma, sötma och mer sötma. Men på något konstigt sätt blir det faktiskt aldrig påträngande eller jobbigt att dricka för det. Visst känns det enkelspårigt och lite tråkigt, men ölet är ändå angenämt. Det här passade ganska bra till det ändå ganska ruggiga väder som varit under dagen och blev en skön avrundning på kvällen. Dock vill jag ändå ha ut lite mer av ett öl för att det ska bli en toppnotering. Sammantaget blir bedömningen “Sött, angenämt, men inget mer”.

Betyg

6

This entry was posted in 06, Belgien, InBev, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s