Belhaven Wee Heavy

Grundinformation

355ml flaska, 6,5% alkohol. Ursprungsland: Skottland. Produktnummer på systembolaget: 1562

Provningstillfället

Klockan börjar närma sig åtta på kvällen. Middagen är uppäten och nu är det bara till att ta det lugnt resten av kvällen, i sällskap av Heroes of Might and Magic III. Utomhus har dagen bjudit på en lite kallare och råare vårdag, med temperaturer strax under 15 plus, mycket moln och även en del regn. När jag provar ölet har dock regnet avtagit.

Utseende

Djupt mörkröd, gränsar nästan till svart. 1cm vitt skum, som snabbt sjunker undan och lämnar sparsamma rester på glaset.

Doft

Tydlig beska. Toner av smörkola, kaffe och gammaldags maltkarameller. Doften är djup, fyllig och rund och ger även en del brända toner.

Smak

Stor smak. Känslan i munnen är oljig och kroppen stor. Beskan är mest framträdande. Smaker av kola och julmust, med svaga brända toner i bakgrunden. Köttig smak. Lång eftersmak, som drar mer och mer åt det söta hållet.

Helhetsbedömning

Ett mycket doft- och smakrikt öl. Det passar mina preferenser ypperligt. Mycket välbalanserat och välsmakande, som nog passar till de flesta tillfällen, utom möjligen riktigt heta sommardagar på stranden.

Slutbedömning

Belhaven Wee Heavy kvalar helt klart in som en av mina personliga favoriter så här långt. Mycket välsmakande och en stor smak som fyller sinnena med intryck. Ölet bjuder på precis lagom mycket motstånd, utan att nånsin bli jobbigt att dricka. Klart värt att prova.

Betyg

8

Advertisements
This entry was posted in 08, Belhaven Brewery, Skottland, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s