St Peter’s Cream Stout

Grundinformation

500ml flaska, 6,5% alkohol. Ursprungsland: England. Produktnummer på systembolaget: 1671

Provningstillfället

På en servering på Arlanda. Är på väg till Linköping för möte med gamla studentPUBs-polare och giftermål. Det är rejält varmt, då solen ligger på mot sky citys fönster.

Utseende

Djupt svart. Inget ljus går genom. Tjockt, tätt, varmgult skum, som sjunker undan långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doft

Rostat bröd och bränt trä slår emot först. En fyllig stöma med en lätt beska i bakgrunden. Lätt vinaktig karaktär med ett lätt inslag av russin.

Smak

Pirrande kolsyra. Mycket fyllig smak med tydliga rostade toner. Sötman dominerar över beskan. Inslag av russin och en lätt aning av kola. Eftersmaken drar åt danskt rågbröd med norsk brun getost. Vätskan lämnar en oljig känsla i munnen. Kroppen är stor.

Helhetsbedömning

Ett mycket fylligt öl med mycket smak, men inte många smaker. Det brända och rostade är helt dominerande och sötman är påtaglig.

Slutbedömning

Fel öl vid fel tillfälle. Det här är vanligtvis en av mina favoriter, som ett lagom svårdrucket öl som passar till det mesta. Men en hektisk flygplats i rejäl solhetta blev inte bra. Smaken blir för mycket och för fylligt, tyvärr. Det kanske blir att prova om det här ölet nån gång i höst, när det är kallt och ruggigt ute.

Betyg

4

This entry was posted in 04, England, St Peter's Brewery, Systembolaget. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s