Brother Thelonious

Grundinformation

355ml flaska, 9,4% alkohol. Ursprungsland: USA. Produktnummer på systembolaget: 1588

Provningstillfället

Halv åtta, lördag kväll. Har ägnat dagen åt snickerier ute i solen och är precis på väg att varva ner med en film. Kring tio plusgrader ute, fortfarande soligt.

Utseende

Djupt rödbrun till färgen. Centimetertjockt, vitt skum, som snabbt sjunker undan utan att lämna några rester på glaset. Efter bara några minuter är allt skum borta.

Doft

Tunn doft. Ganska fruktig, med toner av citrus och kola. Liten beska, mer syrlighet. När glaset är halvt urdrucket blir doften större och mer innehållsrik, med inslag av portvin och en tydlig oljighet och mer sötma.

Smak

Medelstor kropp. Rätt oljig smak med citrustoner, men ingen påträngande syrlighet. Det går att ana lite smörkola, kaffe, trä och tjära. Efter ett tag kommer portvin och russin i smaken. Ganska lång eftersmak, som blir mer komplex med tiden.

Helhetsbedömning

Ett gott öl, som bara bjuder ett lätt motstånd, men ändå fylligt och smakrikt. Alkoholen (9,4%) är väl dold.

Slutbedömning

En klar favorit hos mig. Ett mycket välbalanserat öl, med mycket smak och många smaker, men utan att någon slår igenom så att det blir jobbigt att dricka. Ett riktigt sällskapsöl, som jag nog anser passar bäst utan något tilltugg och gärna över en djupare diskussion. Ölet är lättdrucket i den positiva bemärkelsen och går nog utmärkt att bli ordentligt påverkad av, då smaken inte växer i munnen och jag utan problem skulle kunna dricka flera stycken på rad. Det är nog också det enda större minuset, då jag hellre ser något mer motstånd i så pass alkoholstarka öl.

Betyg

8

Advertisements
This entry was posted in 08, North Coast Brewing Company, Systembolaget, USA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s